Greenbookings

Lancering Duurzaamheidsladder voor evenementen: een stimulans voor verduurzaming in de evenementensector

Op 12 oktober werd in Amsterdam de Duurzaamheidsladder voor evenementen gelanceerd, een nieuw initiatief dat organisatoren helpt om duurzame keuzes te maken en de milieu-impact van hun evenementen te verminderen. Dit instrument is ontwikkeld in samenwerking met verschillende experts uit de branche en is bedoeld om duurzaamheid toegankelijk en meetbaar te maken voor de evenementenindustrie.

Wat is de Duurzaamheidsladder?
De Duurzaamheidsladder is een praktisch hulpmiddel waarmee organisatoren de duurzaamheid van hun evenementen kunnen beoordelen en verbeteren. Het werkt met een systeem van verschillende niveaus, waarbij elk niveau specifieke duurzaamheidscriteria bevat. Hierdoor kunnen organisatoren stapsgewijs werken aan het verduurzamen van hun evenement, van basismaatregelen zoals afvalscheiding en energiebesparing tot meer geavanceerde stappen zoals circulair gebruik van materialen en CO2-compensatie.

Waarom is de Duurzaamheidsladder belangrijk?
De evenementensector heeft de afgelopen jaren te maken gehad met toenemende druk om duurzamer te worden. Steeds meer bezoekers verwachten dat evenementen georganiseerd worden met aandacht voor het milieu en sociale verantwoordelijkheid. De Duurzaamheidsladder speelt hierop in door organisatoren de handvatten te bieden die nodig zijn om duurzame keuzes te maken en transparant te zijn over hun inspanningen. Dit draagt niet alleen bij aan een positieve beleving voor bezoekers, maar helpt ook om de ecologische voetafdruk van evenementen te verkleinen.

Hoe werkt het?
De Duurzaamheidsladder bevat een checklist waarmee organisatoren hun evenement kunnen evalueren op diverse duurzaamheidsaspecten, zoals energieverbruik, mobiliteit, afvalbeheer, en catering. Afhankelijk van de score kunnen evenementen gecertificeerd worden op verschillende niveaus, wat een duidelijk signaal afgeeft aan bezoekers en partners over de duurzame inspanningen van de organisatie.

Een gezamenlijk initiatief
De ontwikkeling van de Duurzaamheidsladder is het resultaat van een samenwerking tussen toonaangevende partijen binnen de evenementenbranche, duurzaamheidsconsultants en brancheverenigingen. Dit samenwerkingsverband garandeert dat de criteria aansluiten bij de praktijk en haalbaar zijn voor evenementenorganisatoren, ongeacht de grootte of het type evenement.

Met de introductie van de Duurzaamheidsladder wordt de drempel verlaagd voor organisatoren om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Door duidelijke richtlijnen en stapsgewijze verbeteringen aan te bieden, hoopt het initiatief een positieve verandering teweeg te brengen in de evenementenindustrie en een nieuwe standaard te zetten voor duurzame evenementen.

Klik hier voor meer informatie

Meld je nu ook aan als deelnemer van Greenbookings

Door deel te nemen draag jij bij aan het planten van bomen en help je mee aan het compenseren van van de CO2 uitstoot van de event- en vergaderbranche.

Wij werken samen met Trees for All, een stichting die gespecialiseerd is in het planten en behouden van bomen. Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst?